Followers

Thursday, December 30, 2010

Talam Bawang Goreng


3 1/2 cawan tepung gandum
5 helai daun pandan ( tak ada tak apa )
6 cawan santan ( 1 biji kelapa )
1 cawan gula
1 sudu besar pewarna hijau
7 ulas bawang kecil ( di mayang )
1/4 cawan minyak


Panaskan kukusan terlebih dahulu.
Daun pandan di kisar bersama kelapa.
Satukan tepung, gula, santan dan perwarna kacau hingga sebati.
Tapis kedalam loyang berukuran 28 cm. Ketepikan.
Bawang kecil di mayang dan di goreng bersama 1/4 cawan minyak. Buat bawang goreng.
Bila bawang dah keperang2an tuang kedalam adunan tadi dengan minyaknya sekali.. panas2.
Kacau rata. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak.
Buka penutup kukusan, biarkan wapnya kering sendiri..kalau masih ada, lap dengan tissu..
Tutup api dan sejukkan..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails