4 ekor ikan kembung ( apa2 ikan pun bolih )
5 cawan santan ( 1 biji kelapa )
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 " halia
1 sudu besar halba campur
1 paket rempah kari adabi
5 batang kacang bendi
1 batang karet ( potong kecik memanjang )
1 biji tomato ( belah 2 )
3 pelepah daun kari
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
sedikit ajinomoto ( jika suka )
1/2 cawan minyak masak
Ikan di siang dan di bersihkan.
Bawang putih, bawang merah dan halia di mayang.
Masukkan rempah kari dalam mangkuk + halba campur + daun kari, ketepikan.
Panaskan minyak di dalam periuk.
Tumiskan bahan2 yang telah di mayang. Kacau hingga wangi dan masukkan rempah kari.
Biarkan sehingga pecah minyak. Kacau sekali-sekala.
Masukkan santan, ikan dan kessemua bahan. Kacau sekali-sekala.
Renehkan dengan api kecil sehingga mendidih dan karet empok.
No comments:
Post a Comment