Ada kenangan dengan lauk ini. Resipi di ajar olih seorang kawan papa, dah arwah ( Al-Fatihah..Abang Palal ).
Bila beliau mengadakan operasi ke Tioman, beliau mesti ajak mama makan nasi dalam ' BAHTERA JUANG ' dan lauk ini lah yang di masaknya..dan pastinya balasannya ' PAU MAMA '..
( nama mama kasi sendiri )
1 kg daging batang pinang
1/2 kilo bawang besar ( mayang buat bawang goreng )
1 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih*
1 ' halia *
1 sudu besar cili boh ( ikut kepedasan )
1 sudu besar serbuk lada hitam
1/2 cawan kicap manis ( cap kipas udang )
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1/2 cawan minyak
1 batang kulit kayu manis#
3 kuntum bunga lawang#
7 kuntuk bunga cengkih#
5 biji buag pelaga#
Daging + sedikit garam di rebus.
Setelah itu di hiris nipis dan di goreng.
kemudian di tumbuk sekadar pecah-pecah.
Bahan bertanda * di kisar halus.
Panaskan minyak masukkan rempah bertanda # dan bahan2 kisar bersama cili boh sehingga naik baunya dan sedikit garing.
Kemudian masukkan daging, kicap, lada hitam, garam dan gula.
Juga bawang goreng. Gaul rata dan angkat.
No comments:
Post a Comment