Followers
Tuesday, December 28, 2010
Kari Tanpa Santan
3 ekor ikan kembung ( potong 2 )
1 paket rempah kari ikan adabi
1 ulas bawang merah ( di mayang )*
1 ulas bawang putih ( di mayang )*
1/2 " halia ( di mayang )*
1 cawan air ( untuk + dengan rempah )
3 cawan air
2 sudu kecil halba campur
1/2 cawan minyak
3 pelepah daun kari
1 sudu besar asam jawa + 1/2 cawan air
1 1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
sedikit ajinomoto ( hujung2 sudu je..)
Satukan rempah kari + daun kari + halba campur dengan 1 cawan air...sebatikan.
Panaskan minyak dan tumis bahan2 bertanda * sehingga garing dan wangi.
Masukkan rempah kari dan biarkan mereneh sehingga pecah minyak.
Masukkan air + air asam jawa + ikan + semua bahan2 perasa.
Biarkan mereneh dengan api pelahan sehingga mendidih.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment