Followers

Tuesday, December 28, 2010

Ikan Bakar Berlada


3 ekor ikan kembung

1 biji bawang besar*

5 ulas bawang merh*

3 ulas bawang putih*

1 ' halia*

3 biji lada besar*

5 helai daun limau purut

3 batang serai ( di titik )

1 sudu besar sos tiram

2 sudu besar sos tomato

1 sudu kecil garam

2 sudu besar gula

1/2 cawan minyak masak

1 sudu besar cili boh



Ikan kembung di bakar sehingga masak.

Kisar bahan2 bertanda * sehingga halus.

Panaskan minyak dan tumis serai, cili boh dan di ikuti bahan2 kisar sehingga pecah minyak.

Masukkan sos tiram dan sos tomato serta garam dan gula.

Kacau sehingga pekat. Masukkan ikan dan daun limau purut.

Biarkan sebentar sehingga sambal bersalut pada ikan.

Tutup api..siap

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails