15 biji lada hijau
5 ekor ikan selayang
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 biji kelapaparut putih ( mudang )
1 1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
sedikit ajinomoto ( jika suka )
1 1/2 cawan santan pekat ( diambil dari 1/2 biji kelapa )
Ikan diambil isinya ( ikan mentah..sebab lebih manis dan segar rasanya ) kemudian di tumbuk sehingga lumat.
Bawang merah, bawang putih dan halia di tumbuk sehingga lumat.
Kelapa parut pun di tumbuk sedikit.
Gaul kelapa, isi ikan dan bawang tumbuk serta masukkan kesemua bahan2 perasa.
Gaul sehingga sebati. Lada di buang bijinya dengan cara memicit di bahagian tangkainya dan di belah sedikit. Korek bijinya dengan menggunakan hujung pisau.
Setelah itu sumbat lada tersebut dengan isi ikan yang telah di gaul tadi. Masukkan kedalam periuk.
Masukkan 1 1/2 cawan santan pekat. Kukus atau masak sehingga bahan2 tersebut masak.
Siap untuk di makan dengan nasi kerabu atau nasi putih.
No comments:
Post a Comment