Followers

Monday, December 27, 2010

Kek Kelapa Rampai Wangi

8 biji telur
2 cawan kelapa kering
2 cawan planta
1 1/2 cawan gula caster
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil esen pandan
2 sudu besar susu pekat manis
sedikit pewarna merah dan hijau


Kelapa kering diwarnakan kepada dua warna hijau dan merah.
Pukul planta + gula sehingga kembang.
Masukkan telur sebiji2, pukul lagi sehingga sebati.
Masukkan pula susu dan esen. Pukul Lagi.
Dengan mempelahankan kelajuan pemutar kek, masukkan tepung dan kelapa yang telah di warnakan.
Stop pemutar. Sebatikan lebihan tepung dengan menggunakan senduk kayu.
Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.
Bakar kek selama 1 jam 15 minit atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails