Followers

Monday, December 27, 2010

Daging Masak Hitam

( nama mama kasi sendiri )

1 kg daging batang pinang
1/2 kilo bawang besar ( mayang buat bawang goreng )
1 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih*
1 ' halia *
1 sudu besar cili boh ( ikut kepedasan )
1 sudu besar serbuk lada hitam
1/2 cawan kicap manis ( cap kipas udang )
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1/2 cawan minyak


Daging + sedikit garam di rebus.
Setelah itu di hiris nipis dan di goreng.
kemudian di tumbuk sekadar pecah-pecah.
Bahan bertanda * di kisar halus.
Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar bersama cili boh sehingga naik baunya dan sedikit garing.
Kemudian masukkan daging, kicap, lada hitam, garam dan gula.
Juga bawang goreng. Gaul rata dan angkat.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails