Jem Nenas Mama
Bahan-bahan ( utk 2 adunan tat gulung )
- 2 biji nenas
- 1 cawan gula
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 sudu makan gula batu (kalau suka)
- 3 helai agar2 ( jika tak ada tak apa )
- 1 sudu teh perwarna kuning
Cara-cara
- Nenas di buang kulit dan di bersihkan.
- Nenas di sagat.Kemudian ditapis menggunakan penapis santan. Biarkan sebentar sehingga airnya keluar.
- Masukan nenas tadi kedalam kuali, masak sebentar sehingga airnya agak kering sedikit kemudian masukan semua bahan.
- Sentiasa mengacau dengan api pelahan sehingga pekat dan berubah warna.
- Apabila adunan jem dah nampak tak melekat di kuali dan bolih menjadi bulat dan tak melekat di tangan maka bolih di tutup apinya..
- Sejukan..simpan dalam peti. Bolih lah di guna kan bila2 perlu..
No comments:
Post a Comment