Cara 1:
( sumber internet )
1 tin susus pekat manis ( 505 gm )
1 sudu kecil esen vanila
1/2 cawan minyak masak
1/3 cawan serbuk koko
secubit garam
Satukan kesemua bahan2 dan di masak dengan api pelahan sehingga likat.
Sejukkan dan sapu pada kek.
Cara 2
( sumber Cik Mat Gebu )
250 gm coklat masakan
50 gm mentega
150 gm krim segar ( dairy whipping cream )
Masukkan coklat masakan kedalam mangkuk tahan panas dan letakkan mangkuk tersebut di atas air mendidih dan kacau sehingga coklat cair.
Masukkan krim segar dan kacau sehingga sebati.
Tutup api dan angkat mangkuk tersebut kemudian masukkan mentega.
Kacau sehingga mentega larut dan berkilat.
Bila dah suam tuang ke atas kek.
ganache nie mcm toping utk kek ke???tq
ReplyDelete