Followers

Monday, December 27, 2010

Bubur Lambuk


Macam2 cara nak menyediakan bubur lambuk ni..
dan beginilah cara mama menyediakannya..http://persinggahanku-mamajay.blogspot.com

2 cawan rice cooker beras*

10 cawan air*

1 biji bawang besar

5 ulas bawang merah

5 ulas bawang putih

1/2 ' halia

5 ekor ikan kembung ( di bakar )

5 ekor ikan masin belah ( di bakar )

6 cawan santan ( 1 biji kelapa )

1 kuib bilis knorr

3 sudu kecil garam

1 sudu kecil gula

2 sudu kecil serbuk lada hitam

sedikit ajinomoto ( jika suka )

1 ikat pucuk paku merah

3 helai daun kunyit

7 helai daun kadok ( pilihan )

sedikit daun selasih

sedikit daun kesum





Beras di rebus bersama 10 cawan air ( 2000 ml ) sehingga beras hancur.

Daun2 di potong sesuai untuk di masukkan kedalam bubur nanti.

Ikan kembung dan ikan masin yang dah siap di bakar di asingkan isi dan tulangnya.

Kisar tulang ikan2 bersama 3 cawan air kemudian tapis.

Kisar bawang2 dan halia bersama isi2 ikan dengan air ikan tadi.

Masukkan kedalam periok nasi tadi bersama santan.

Masak lagi sehingga mendidih, masukkan daun2 dan semua bahan2 perasa.

Masak lagi sehingga daun2 lembut. Tutup api.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails