Followers

Wednesday, August 3, 2011

Biskut Jakarta / Tat kelapa




Bahan-bahan ( Anggaran 85 biji )

  • 4 1/2 oz majerin / 250 gm butter
  • 3 1/2 oz gula aising / 1 cawan
  • 1 biji kuning telor
  • 5 oz tepung ubi / 1 1/2 cawan
  • 10 oz tepung gandum / 3 1/2 cawan
  • 2 oz lemak sayur / spry / 1 sudu besar
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • INTI
  • 1 biji putih telor
  • 1 tin kelapa kering
  • 3 oz gula halus / 1 cawan
  • 1 sudu makan tepung gandum
  • 1 cawan kismis hitam / biasa ( mama guna buah2an campuran )
  • ceri merah untuk hiasan ( mama guna green / red nib )
  • Paper cup secukupnya
  • Acuan patty tin

Cara-cara

  1. Pukul butter bersama gula aising sehingga sebati. Kemudian masukkan kuning telor, spry dan esen vanila dan pukul lagi sehingga rata.
  2. Masukkan tepung ubi dan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di jari.
  3. Sdc12558
    Canai dan terap dengan acuan bunga lima kelopak.
  4. Sdc12611
    Susun paper cup dalam patty tin dan letak adunan yang telah di terap tadi.

  5. Sdc12562
    Masukkan inti.
  6. Sdc12563
    Keluarkan dari patty tin dan susun kedalam loyang.
  7. Bakar pada suhu 180'C sehingga masak. Bab ni mama tengok bahagian bawah dia dah perang baru mama keluarkan dari oven.
ADUNAN INTI :
 

Kelapa warnakan mengikut warna paper cup.
Pukul putih telor bersama gula aising sehingga sebati.

Masukkan semua bahan dan di gaul sehingga rata.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails