Followers

Wednesday, August 3, 2011

Kek Coffee Princess

Bahan-bahan ( Loyang 10 x 10 in )

  • Bahan A
  • 20 biji telor (sejukkan dlm peti sejuk )
  • ( 16 biji ambil bahagian kuning sahaja dan 4 biji ambil putih sahaja )
  • 250 gm gula caster
  • 1 oz air sejuk dr peti sejuk ( 5 sudu besar )
  • 125 gm tepong gandum
  • 1 sudu makan ovallete
  • 1 sudu teh baking powder
  • Bahan B
  • 250 gm mentega
  • 4 sudu makan susu pekat manis
  • 2 sudu makan coffee oil
  • Sedikit pewarna merah

Cara-cara

  1. Pukul bahan A hingga pekat dan sebati. Ketepikan.
  2. Satukan bahan B, kacau rata sehingga sebati.
  3. Satukan kedua2 adunan A dan B. gaul sehingga rata.
  4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
  5. Satu warna asal dan satu lagi warna merah.
  6. Bakar selapis dua sendok warna asal. Bila masak, tekan sedikit kek itu kemudian sendokan warna merah.
  7. Bakar lagi dengan menggunakan api bahagian atas.
  8. Bila dah masak tekan lagi kek tadi. Buat seperti tadi berselangseli warnanya sehingga habis. Buat seperti kek lapis biasa..

















No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails