5 batang daging batang pinang ( 5 kg )
16 cawan santan ( 4 biji kelapa )
1/2 biji kelapa ( di buat kerisik )
2 kg bawang besar ( di kisar )
1 labu bawang putih ( di kisar )
3 " halia ( di kisar )
30 batang serai ( di kisar halus )
3 paket kecil rempah kari ( 24 gm sepaket )
( mama guna: 1 rempah kari daging babas
1 rempah rendang adabi
1 rempah kari daging adabi )
2 cawan minyak untuk menumis
1 keping gula kerek ( nise kelantan )
1/2 sudu kecil ajinomoto
11 sudu kecil garam
1 cawan cili boh ( ikut kepedasan )
10 helai daun kunyit ( dihiris halus )
10 helai daun limau purut ( dihiris halus
Daging di potong ikut suka dan bersihkan.
Panaskan minyak dan tumis bahan2 yang telah di kisar bersama rempah kari sehingga pecah minyak.
Masukkan daging dan masak sehingga air daging kering.
Masukkan santan dan kerisik serta bahan2 perasa.
Masak sehingga daging empok dan sedikit pekat.
Masukkan daun kunyit dan daun limau purut.
Kacau sehingga rata dan tutup api.
No comments:
Post a Comment