Followers

Monday, December 27, 2010

Serunding Ikan Kembung


5 ekor ikan kembung ( sederhana besar )
3 keping asam keping
3 cawan air
4 cawan santan ( 1 biji kelapa )
15 biji lada kering* ( ikut kepedasan )
1 biji bawang besar*
5 biji bawang kecil*
5 ulas bawang putih*
1 ' halia*
1 sudu besar rempah kisar ( ketumbar, jintan manis dan putih )
1 1/2 sudu kecil garam
2 sudu makan gula

Ikan yang dah siap di bersihkan di rebus + 3 cawan air + 3 keping asam.
Setelah sejuk asingkan isi dan tulangnya.
Kisar tulang2 ikan dengan air rebusan tadi kemudian tapis.
Dengan air tersebut kisar bahan bertanda*.
Isi ikan di tumbuk atau bolih juga di kisar.
Masukkan kesemua bahan2 ke dalam kuali dan masak sehingga kering.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails