Followers

Tuesday, December 28, 2010

Kuah Kari Laksa Pahang



Laksa Pahang biasanya di makan dengan kuah berperisa kari atau pun kuah putih sama seperti kuah laksam atau laksa lemak...tapi mama paling suka dengan kuah kari ini..


5 ekor ikan kembung*
2 cawan air*
3 keping asam keping*
5 ekor ikan masin kecil ( spt gelama/ selar kuning )
5 cawan santan
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1" halia
2 sudu besar ketumbar
1 keping asam keping
2 sudu kecil garam ( bolih di tambah jika perlu )
1 sudu kecil gula
2 paket rempah kari ikan adabi

ULAM2AN

taugeh, kacang panjang, timun, daun selasih dan daun kaduk
juga bolih di tambah mengikut pilihan
sambal ( tumbuk lada kering )
belacan ( pilihan )

Ketumbar di sangai dan di kisar halus
Rebus bahan2 bertanda * kemudian asingkan isi ikan dan tulangnya.
Ikan masin di bakar kemudian asingkan isi dan tulangnya.
Kedua2 tulang ikan tersebut di kisar menggunakan air rebusan ikan tadi kemudian tapis.
Gunakan pula air tersebut untuk mengisar isi2 ikan berserta bawang merah, putih dan halia.
Satukan kesemua bahan2 kedalam periuk dan masak sehingga mendidih.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails