Followers

Thursday, December 30, 2010

Muffin Coklat


cairkan coklat dengan kaedah ' double boiler ' bila dah cair baru masukkan butter dan kacau sehingga butter cair dan tutup api.


pukul telur bersama gula di dalam mangkuk berasingan


mama ayak tepung terus keadunan menggunakan penapis teh yang besar.


tak ada bekas muffin yang sebenar, mama guna papercup yang besar dapat dalam 15 bijimuffin..

( resipi yang enak dari yani MYR...kek yang lembut dan ranggup di atasnya )



Bahan-bahan ( 10 biji )



200 gm coklat masakan

70 gm mentega ( mama guna 1/2 cawan )

2 biji telur

50 gm gula caster ( pun mama guna 1/2 cawan )

60 gm tepung gandum ( 1/2 cawan jugak )

1 sudu kecil baking powder

bekas muffin secukupnya

( mama guna paper cup besar dapat dalam 15 biji )





Cairkan coklat dengan kaedah ' double boiler ".

Masukkan mentega dan kacau sehingga mentega cair.

Sementara itu panaskan oven pada suh 170' C.

Dalam mangkuk lain pukul telur bersama gula sehingga sebati tak perlu kembang.

Masukkan kedalam adunan coklat.

Ayak tepung bersama baking powder dan masukkan kedalam adunan tadi.

Kacau sehingga sebati.

Masukkan adunan kedalam bekas muffin dan bakar selama 20 minit.

Kek ini akan lembik sedikit tetapi ianya akan keras dengan sendirinya apabila sejuk.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails