Followers

Thursday, January 6, 2011

Tauhu Sumbat Kuah Kacang


UNTUK KUAH

1 cawan kacang tanah ( di sangai- di blend halus )

3 cawan air

1 batang serai ( di titik )

2 1/2 sudu besar gula

1 sudu kecil garam

1/4 cawan minyak masak

1/2 sudu besar cili boh ( ikut kepedasan )

3 ulas bawang merah ( di tumbuk )



Panaskan 1/4 cawan minyak. Tumis serai dan bawang merah. Bila dah wangi masukkan air dan kacang tanah dan semua bahan. Biarkan sehingga mendidih dan kuahnya sedikit pekat.

TAUHU

10 keping tauhu ( di potong 2 menyerong )

1 cawan minyak untuk mengoreng

HIASAN

Timun ( di buang empulur dan dihiris memanjang )

Karet ( hiris sedikit tebal dan potong memanjang )

Sengkuang ( di hiris sedikit tebal di potong memanjang )

taugeh



Panaskan minyak dan goreng tauhu, sekadar berwarna kekuningan. Jasngan terlalu garing nanti rasanya keras. Sejukkan. Belah di bahagian tengahnya dan isi bahan2 hiasan. Siap di hidang dengan kuah kacang.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails