Followers

Monday, January 31, 2011

Ikan Percik Mudah


5 ekor ikan kembung
4 cawan santan ( dari 1 biji kelapa )
*5 ulas bawang kecil
*3 ulas bawang putih
*5 biji lada kering ( ikut kepedasan )
3 keping asam keping
3 batang serai ( dititik )
*1 " halia
*1" kunyit hidup
2 sudu kecil garam
1 1/2 sudu makan gula dan sedikit ajinomoto

UTK PERAP IKAN

2 " halia
2" kunyit hidup
2 sudu kecil garam dan sedikit aji ( jika suka )

Tumbuk bahan untuk perap pada ikan. Kemudian gaul pada ikan yang telah di bersihkan.
Bakar ikan sehingga masak.

Bahan2 bertanda * di tumbuk sehingga lumat..guna cara tradisional..
Masukkan bahan2 yang di tumbuk tadi bersama santan serta bahan perasa ke dalam kuali dan masak sehingga pekat.
Setelah pekat masukkan ikan bakar tadi, gaul rata dan angkat..siap

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails