1/2 paket beehoon ( di celur/rebus sehingga lembut dan ketepikan )
5 ulas bawang putih
3 ulas bawang kecil
1 sudu besar ikan bilis serbuk ( ikan bilis di kisar )
1 kuib ikan bilis knorr
sedikit rempah tumis ( kulit kayu anis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga )
1500 ml air
2 1/2 sudu kecil garam ( sudu KFC )
sedikit ajinomoto
1 batang serai di titik
1/4 cawan minyak untuk menumis 1 pokok sawi dan sedikit brokoli
1 paket bebola ikan
Hiasan tabahan taugeh, daun sup/bawang dan bawang goreng
Cili potong + kicap ( jika suka )
Tumbuk bawang putih dan bawang kecil sehingga lumat ( sesekali guna le lesung batu tu..)
Panaskan minyak dan masukkan serai dan rempah tumis dan juga
bahan2 yang di tumbuk tadi sehingga naik baunya..
Masukkan air, garam, aji dan kiub ayam knorr.
Masukkan sayur2an dan bebola ikan. Biarkan mendidih. Tutup api dan siap.
Isi sedikit beehoon yang sudah di celur tadi kedalam mangkuk, tuang kuah sup dan hias dengan bahan2 hiasan..siap untuk di makan..
No comments:
Post a Comment