Followers

Thursday, January 6, 2011

Petis Hati


300 gm hati lembu
300 gm limpa
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan putih
2 sudu besar gula pasir
3 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas ( di ketuk-ketuk )
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
1 sudu kecil garam
1 keping gula kerek
1/2 cawan air asam jawa
2 cawan air
1/2 cawan kicap manis ( mama guna cap kipas udang )
1/2 cawan minyak masak untuk menumis
sedikit belacan ( jika suka )
10 biji lada besar hijau di belah dua untuk hiasan


Limpa dan hati di potong kecil2.Ketumbar dan jintan putih di sangai dan di kisar halus. Bawang besar, bawang putih, serai, halia, cili kering dan belacan di kisar halus. Panaskan 1/2 cawan inyak dan tumis bahan2 yang di kisar termasuk ketumbar dan jintan putih sehingga wangi dan pecah minyak. Kemudian masukkan limpa dan hati dan semua bahan, masak sehingga agak pekat kuahnya. Masukkan cili hijau, kacau rata dan tutup api.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails