Followers

Thursday, January 6, 2011

Biskut Sampan


biskut sampan


ambil sedikit adunan dan di tekan kedalam acuan membentuk sampan


isi inti


inti biskut sampan


acuan sampan

ADUNAN BISKUT

250 gm butter
1 cawan gula aising
4 1/2 cawan tepung gandum
2 biji kuning telur


Pukul butter + gula aising + kuning telur sehingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di jari.
Sapu acuan dengan butter. Masukkan sedikit adunan dan tekan2 kemas mengikut bentuk acuan
dan isi sedikit inti dan tekan supaya padat dan menutupi acuan. Susun ke dalam loyang dan bakar selama 15 - 20 minit dengan kepanasan 180'C


INTI


1/2 buku butter
3/4 cawan gula aising
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung gandum
1 tin kelapa kering
1 cawan buah2an campuran


Pukul butter + gula aising + kuning telur dan esen vanila sehingga sebati.
Masukkan kesemua bahan2 dan uli sehingga menjadi doh yang lembik dan melekat di jari.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails