Followers

Thursday, January 6, 2011

Kuih Kasturi


1/2 kilo kacang hijau
11 cawan air
1 1/2 cawan gula pasir
1 keping gula kerek
1/2 biji kelapa parut putih ( kelapa mudang )
2 sudu besar tepung gandum


1 cawan tepung beras
1 cawan air
1 sudu kecil garam ( sudu KFC )
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil air kapor makan
minyak secukupnya untuk mengoreng


Rebus kacang hijau dengan 11 cawan air sampai kacang empuk dan airnya benar2 kering.
Masukkan gula dan gula kerek, adunan akan cair semula. Kacau lagi sehingga kental.
Masukkan kelapa dan tepung gandum. Gaul rata dan sejukkan. Bulat2kan kecil-kecil dan tekan sederhana leper.

Bancuh tepung beras, garam, serbuk kunyit, air kapur dan air. Kacau sebati. Panaskan minyak dan celup adunan kacang yang telah dibentuk tadi. Goreng sehingga nampak kulitnya garing. Siap.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails