( sumber internet )
BAHAN2 UNTUK BISKUT
250 gm butter
25 gm susu tepung
65 gm gula caster ( mama suka guna gula aising )
250 gm tepung gandum / tepung biskut / tepung rose
65 gm tepung jagung
50 gm serbuk koko
papercup secukupnya
Butter + gula di pukul sehingga sebati.
Masukkan kesemua bahan dan uli sehingga menjadi doh.
Bulatkan seperti guli dan tekan kedalam papercup.
Bakar selama 15 - 20 minit atau sehingga masak.
BAHAN UNTUK TOPPING
2 cawan cornflakes
500 gm coklat putih
50 gm badam cincang ( sangai )
50 gm golden raisin ( buah2an campuran pun bolih )
coklat masakan untuk drizzle ( lorek2 atas topping )
Cairkan coklat putih dengan cara double boiler.
Biarkan suam2 kuku baru masukkan cornflake, badam cincang dan buah2an campuran.
( kalau masa panas, cornflakes akan lemau ( lembik ).
Gaul sehingga coklat menyaluti kesemua bahan2.
Pastikan cornflake tidak terlalu banyak nanti tak melekat.
Letak diatas biskut tadi. Cairkan coklat masakan dan drizzle di atas topping.
Sejukkan.
No comments:
Post a Comment