Followers

Thursday, January 6, 2011

Kari Ketam


1 kg ketam besar ( 2-3 ekor )
4 cawan santan ( 1 biji kelapa )
2 bungkus rempah kari daging ( mama guna rempah adabi )
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 " halia
5 batang serai ( di titik )
3 keping asam keping ( asam gelugur )
2 sudu kecil garam ( sudu KFC )
1 sudu kecil gula
sedikit ajinomoto ( jika suka )
1/4 cawan minyak ( untuk menumis )
7 kuntuk bung cengkih *
3 kuntuk bunga lawang *
1 batang kulit kayu manis*
5 biji buag pelaga *


Ketam di siang dan belah dua serta di bersihkan. Bawang merah,bawang putih dan halia di tumbuk lumat. Rempah kari di bancuh dengan secawan air di dalam mangkuk kecil. Panaskan minyak, tumis rempah 4 sekawan * dan serai kemudian masukkan pulak bahan2 yang telah di tumbuk serta rempah kari. Bila dah pecah minyak,kecilkan api dan masukkan pula santan dan ketam serta semua bahan2. Kacau sekali sekala sehingga mendidih. Siap

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails