Followers

Thursday, January 6, 2011

Kanji Kedah

1 1/2 cawan beras ( cawan ricecooker )
7 cawan air ( 1400 ml )
1 cawan udang / daging / ayam ( ikut pilihan )
1/2 cawan lobak asin cincang ( siap di jual )
1/2 sudu kecil halba
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 " halia
1 pelepah daun sup
1 pelepah daun bawang
1 kotak santan ( cap ayam )
1 cawan air
( atau 2 cawan santan dari 1/2 biji kelapa )
Bawang goreng untuk hiasan


Beras di rebus dengan 7 cawan air hingga kembang.
Jika anda menggunakan rencah daging, masukkan sekali daging bersama beras yang di rebus.
Apabila beras sudah elok kembang, masukkan kesemua bahan2.
Masak sehingga mendidih. Siap. Sendukkan bubur kedalam mangkuk dan tabur bahan2 hiasan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails