Followers

Thursday, January 6, 2011

Bahulu Cermai

10 biji telur

600 gm tepung gandum ( di jemur )

300 gm gula pasir

2 sudu kecil esen vanila

sedikit minyak untuk sapu pada acuan



Pukul telur + gula + esen sehingga gula benar2 hancur, naik dan pekat.

Ambik anggaran semangkuk adunan telur tadi dan masukkan sedikit tepung.

Kacau rata dan pastikan adunan tidak terlalu keras.Lembut macam adunan kek.

Sapu minyak pada acuan dan panaskan di atas bara api.

Apabila dah cukup panas tuangkan adunan kedalam acuan.

Jangan terlalu penuh. Tutup dengan bara di atas penutup acuan.

Bakar sehingga kekuningan baru di keluarkan dengan menggunakan lidi.



PERINGATAN: Untuk memastikan adunan tidak terlalu keras, bakar sebiji dua dulu.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails