Followers

Thursday, January 6, 2011

Pau Cara Mama


inilah pau mama yang dah siap di kukus


rendam sebentar yis bersama garam, gula dan air suam


satukan tepung dan planta serta susu


gaul rata sehingga menjadi seperti serbuk roti


uli dan masukkan minyak masak


hempas sebanyak 41 kali


ambil sedikit adunan dan isi inti


susun di dalam loyang


angkat dan susun di atas surat khabar

3 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
1 sudu besar planta
1 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar minyak masak
1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
2 sudu kecil mauripan
plastik / daun pisang untuk alas pau


Satukan gula + garam + air suam + mauripan kacau dan biarkan sehingga mauripan mengembang.
Dalam mangkuk masukkan tepung + planta + susu pekat manis, gaul hingga menjadi seperti serbuk roti.
Masukkan mauripan dan uli dengan lembut sehingga menjadi doh. Kemudian masukkan minyak masak dan uli sehingga minyak sebati. Hempas doh tersebut sebanyak 41 kali. Doh sudah mula lembut dan biarkan sebentar, tutup dengan tuala lembap atau dengan surat khabar pun bolih. Sementara itu siapkan pelapik pau sama ada daun pisang atau plastik yang di potong 2" x 2".
Ambil sedikit adunan isi inti kacang merah atau inti kelapa. Susun dalam loyang. Buat sehingga habis. Panaskan kukusan. Bila air dah mendidih, kukus pau selama 5 - 6 minit. Angkat loyang pau dengan penutupnya sekali ke bawah, baru bolih buka penutupnya ( kalau buka penutup kukusan diatas dapur bolih menyebabkan pau akan menjadi mengerutu pada permukaanya ). Susun pau di atas surat khabar.
Siap.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails