Followers

Thursday, January 6, 2011

Kek Belang


6 biji telur

2 1/2 cawan tepung gandum/ tepung superfine

1 sudu besar baking powder

1 1/2 cawan planta ( mama guna planta pelangi- felda )

1 1/2 cawan gula caster

2 sudu besar susu pekat manis

1/2 cawan susu segar ( jika ada )

1 sudu kecil esen vanila

1 sudu besar milo

1 sudu besar serbuk koko

secubit garam





Panaskan oven pada suhu 150'C.

Ayak tepung bersama baking powder dan ketepikan.

Dengan kelajuan mixer paling tinggi pukul planta + gula caster sehingga sebati.

Masukkan telur satu persatu. Pukul sehingga kembang.

Masukkan susu pekat manis, esen vanila, secubit garam dan susu segar. Pukul lagi.

Masukkan tepung sedikit demi sedikit dengan kelajuan pemukul yang paling rendah. Tutup mixer.

Gaul rata adunan dengan menggunakan senduk kayu.

Bahagi adunan kepada dua bahagian.

Adunan satu masukkan sedikit pewarna kuning.

Dan adunan yang kedua masukan serbuk koko dan milo.

Alas acuan 24 cm dengan kertas minyak.

Dengan menggunakan sudu makan,ambik 2 sudu makan adunan berwarna kuning letak di tengah2 loyang dan di susuli dengan adunan berwarna koko.

Buat sehingga habis. Jangan di kacau cukup sekadar mengoyang2 acuan untuk meratakan adunan.

Bakar selama 1 jam 15 minit atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails