Followers

Thursday, January 6, 2011

Kek Pisang 2

5 biji pisang berangan
2 sudu besar susu pekat mains ( tak suka susu bolih abaikan )
1 sudu besar air limau nipis ( bahan pengawet )
2 1/2 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan gula caster
1 1/4 cawan planta ( mama guna planta pelangi- felda )
1 sudu kecil esen pisang
5 biji telur
1 sudu kecil soda bicabanate
1/2 sudu kecil baking powder

Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 150'C
Pisang di lecek jangan terlalu hancur. Masukan jus limau nipis dan esen pisang. Ketepikan.
Dalam mangkuk lain pukul planta + gula sehingga sebati. Kelajuan mixer tinggi. Kemudian masukan telur sebiji-sebiji. Masukkan susu pekat manis, pukul lagi. Dengan kelajuan mixer paling pelahan masukkan pisang dan tepung sedikit demi sedikit. Tutup mixer. Dengan menggunakan senduk, gaul sehingga rata tepung2 yang belum sebati tadi. Alas acuan berukuran 26 cm dengan kertas minyak. Tuang adunan kedalam loyang dan bakar selama 1 jam 15 minit.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails