Followers

Sunday, January 23, 2011

Masak Lemak Taugeh


50 sen taugeh ( di buang ekornya )
10 sen daun kucai ( di potong 1' Panjang )
2 keping tauhu ( di belah 4 )
1 biji cili merah ( di potong 2 jgn putus )
4 cawan santan ( 1 biji kelapa )
1 1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan ikan bilis 3 ulas bawang merah
sedikit ajinomoto ( hujung2 sudu jek )

Tumbuk iakn bilis bersama bawang merah sehingga lumat.
Masukkan kedalam periuk bersama2 santan dan masak sehingga mendidih debgab api sederhana besar.
Jangan lupa mangacaunya sekalai- sekala. Kalau tak santan tu nanti tak cantik dan pecah minyak.
Setelah mendidih masukkan tauhu, taugeh dan daun kucai.
Masak lagi sehingga mendidih semula. Jangan sampai taugeh tu terlalu layu. Tutup api.

2 comments:

  1. menu simple tapi sedap...ada sambal belacan tak mama? hehe

    ReplyDelete
  2. mesti lah ada..wajib tu sambal belacan dan ikan kering..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails