1 batang daging batang pinang ( anggaran 2 kg - seeloknya daging kerbau )
2 paket ( 50 gm satu ) kecil rempah opor ( jenama puteri ayu ) bolih di dapati di pasaraya tunas manja
1 biji bawang besar *
5 ulas bawang putih *
2 ' halia *
1' lengkuas ( mama tak taruk )
2 biji kelapa parut ( asingkan 1 1/2 cawan untuk buat kerisik dan ambil 5 cawan santan )
1/2 cawan cili boh
1 sudu besar lada serbuk hitam
1 keping gula kerek ( nisen )
1 sudu besar gula pasir
2 sudu kecil garam
1/2 cawan air asam jawa
BAHAN2 TUMIS
1/2 cawan minyak
5 ulas bawang merah ( di hiris )
5 ulas bawang putih ( di hiris )
5 batang serai ( di titik )
5 kuntum bunga lawang
7 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
Daging di potong 2'x2' di bersihkan dan di rebus dengan sedikit garam ( mama guna presure cooker )
Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis sehingga wangi. Bancuh rempah opor dengan 1 cawan air.
Masukkan rempah serta bahan2 * yang telah di kisar. Masak sehingga pecah minyak.
Masukkan daging ( kalau masak banyak daging tak perlu di rebus kerana air daging tu nanti yang akan melembutkan daging ) apabila air daging dah kering dan daging empok, masukkan santan dan bahan2 perasa.
Kacau sekali sekala sehingga kuah agak pekat.
2 paket ( 50 gm satu ) kecil rempah opor ( jenama puteri ayu ) bolih di dapati di pasaraya tunas manja
1 biji bawang besar *
5 ulas bawang putih *
2 ' halia *
1' lengkuas ( mama tak taruk )
2 biji kelapa parut ( asingkan 1 1/2 cawan untuk buat kerisik dan ambil 5 cawan santan )
1/2 cawan cili boh
1 sudu besar lada serbuk hitam
1 keping gula kerek ( nisen )
1 sudu besar gula pasir
2 sudu kecil garam
1/2 cawan air asam jawa
BAHAN2 TUMIS
1/2 cawan minyak
5 ulas bawang merah ( di hiris )
5 ulas bawang putih ( di hiris )
5 batang serai ( di titik )
5 kuntum bunga lawang
7 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
Daging di potong 2'x2' di bersihkan dan di rebus dengan sedikit garam ( mama guna presure cooker )
Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis sehingga wangi. Bancuh rempah opor dengan 1 cawan air.
Masukkan rempah serta bahan2 * yang telah di kisar. Masak sehingga pecah minyak.
Masukkan daging ( kalau masak banyak daging tak perlu di rebus kerana air daging tu nanti yang akan melembutkan daging ) apabila air daging dah kering dan daging empok, masukkan santan dan bahan2 perasa.
Kacau sekali sekala sehingga kuah agak pekat.
No comments:
Post a Comment