Followers

Wednesday, February 2, 2011

Ikan Kerapu Masak Sambal Belacan

Kalau ada baki sambal belacan tu..jangan di buang..masukkan je kedalam masakkan seperti ini..

1 ekor ikan kerapu ( 1/2 kilo )
3 biji lada besar *
3 biji cili apai ( ikut kepedasan sendiri ) *
...1 biji limau kasturi ( jusnya ) *
( kulitnya dihiris halus dan masukkan terus dalam sambal )
2 sudu kecil gula *
1/4 sudu kecil garam sedikit garam *
1 biji tomato *
sedikit belacan ( ikut sendiri )
2 sudu besar bawang kisar
1 sudu besar cili boh
2 sudu besar sos tomato
1/4 biji timun ( potong dadu )
1 biji tomato ( potong dadu )
2 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
1 cawan air

Kisar bahan2 bertanda di atas tanpa air sehingga halus.
Ikan yang telah di bersihkan kemudian di bubuh 1/2 sudu kecil garam dan 1/2 sudu kecil serbuk kunyit.
Goreng ikan tersebut jangan terlampau garing.
Panaskan 1/4 cawan minyak dan tumis kesemua bahan2 kecuali ikan, tomato dadu dan timun sehingga pecah minyak. Masukkan air dan masak lagi sehingga pekat.
Masukkan timun dan tomato dadu serta ikan. Kacau balik sebentar dan angkat.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails