14 cawan ricecooker beras basmati
15 1/2 cawan ricecooker air
1 tin susu cair
2 sudu besar planta
2 sudu besar rempah briani ( kawan beli kat kelantan - sedap )
1/2 cawan minyak
1 biji bawang besar ( di kisar )
2" halia ( di kisar )
7 ulas bawang putih ( di kisar )
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum buah pelaga
7 kuntum bunga cengkih
5 kuntuk bunga lawang
3 sudu kecil garam
1 tin besar kacang peas ( tapis dan toskan airnya )
100 gm kismis
Beras di cuci dan di toskan.
Panaskan periok atas dapor biasa. Rice cooker mama model EC 408 ( tak tau nak cerita besar mana )
Panaskan minyak dan planta kemudian tumiskan rempah tumis dan masukkan bahan2 yang telah di kisar.
Pastu masukkan rempah briani dan kacau sekali sekala sehingga pecah minyak.
Masukkan beras, gaul rata kemudian masukkan air dan susu. Biarkan sehingga nasi separuh masak.
Angkat periok dan masukkan kedalam bekas asal dia ( rice cooker ) biarkan sehingga nasi masak sepenuhnya.
Tabur kacang peas dan kismis. Sedia untuk di hidangkan..
( untuk lebih kurang 15 orang makan )
15 1/2 cawan ricecooker air
1 tin susu cair
2 sudu besar planta
2 sudu besar rempah briani ( kawan beli kat kelantan - sedap )
1/2 cawan minyak
1 biji bawang besar ( di kisar )
2" halia ( di kisar )
7 ulas bawang putih ( di kisar )
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum buah pelaga
7 kuntum bunga cengkih
5 kuntuk bunga lawang
3 sudu kecil garam
1 tin besar kacang peas ( tapis dan toskan airnya )
100 gm kismis
Beras di cuci dan di toskan.
Panaskan periok atas dapor biasa. Rice cooker mama model EC 408 ( tak tau nak cerita besar mana )
Panaskan minyak dan planta kemudian tumiskan rempah tumis dan masukkan bahan2 yang telah di kisar.
Pastu masukkan rempah briani dan kacau sekali sekala sehingga pecah minyak.
Masukkan beras, gaul rata kemudian masukkan air dan susu. Biarkan sehingga nasi separuh masak.
Angkat periok dan masukkan kedalam bekas asal dia ( rice cooker ) biarkan sehingga nasi masak sepenuhnya.
Tabur kacang peas dan kismis. Sedia untuk di hidangkan..
( untuk lebih kurang 15 orang makan )
No comments:
Post a Comment