Followers

Thursday, January 17, 2013

Kuih Talam Keladi


( Sumber http://yatiememories.blogspot.com/2011/07/talam-keladi-2.html )
cuma mama tukar cara menyukatnya guna cawan )

Bahan Lapisan Bawah
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung hoenkwee ( asal 3 sb tpg ubi )
1 1/2 sk garam ( mama guna sudu kfc )
1/2 cawan gula ( asal 6 sb gula halus )
5 cawan santan ( 1 biji kelapa ) ( asal 300 ml santan + 700 ml air )

( dari dapurmamajay )

2 cawan keladi di potong dadu siap di kukus
( asal 300 gm keladi - di cuci dengan air garam supaya tidak hitam - potong kiub dan di kukus selama 5 minit -
kukus dulu baru di timbang )

Panaskan kukusan terlebih dahulu.
Loyang berukuran 10" x 10" x 3" ( mama guna loyang bulat 28 cm )
Alas loyang dengan plastik dan di sapu dengan sedikit minyak.
Satukan kesemua bahan2 kecuali keladi sehingga sebati.
Tapis kedalam periok. Masak sehingga naik wap dan masukkan keladi.
Kacau sebentar dan tuang kedalam loyang.
Kukus selama 25 minit.

Bahan Lapisan Atas

1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula ( asal 250 gm gula halus )
3 biji telur
4 cawan santan ( 1 biji kelapa ) ( asal 250 ml santan + 500 ml air )
1 sk perasa ungu
2 sk pewarna ungu

Satukan kesemua bahan2 dan tapis kedalam periok.
Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah tadi.
Kukus selama 30 minit lagi.
Lap penutup kukusan setiap 5 minit sekali.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails