( dari dapurmamajay )

3 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 1/2 cawan gula
7 cawan santan ( dari 1 biji kelapa pun ok )
1/2 cawan inti kacang merah ( mama masukkan 1 tin kacang merah, tos buang airnya )
2 sudu kecil pewarna hijau
2 sudu kecil pewarna kuning
1 sudu kecil warna merah ( masukkan dalam adunan kacang merah )


Panaskan kukusan terlebih dahulu.
Satu kan kesemua bahan2 kecuali kacang merah.
Asingkan satu bahagian ( untuk satu lapisan )
Adunan ini di campur inti kacang merah dan di kisar.
Bakinya bahagi kepada 2 bahagian
.Satu di warnakan hijau  dan satu lagi warna kuning.
Alas loyang berukuran 28cm dengan plastik dan sapu sedikit minyak.
Letak loyang dalam kukusan, biarkan ianya panas sebentar.
Masukkan satu lapisan warna kuning, kukus selama 5 minit.
Masukkan pula adunan berwarna hijau, kukus lagi.  
Masukkan pula adunan kacangmerah di ikuti adunan warna hijau.
Dan akhir sekali adunan berwarnakuning.
Kukus lagi selama 30 minit.
Buka penutup kukusan, biarkan selama 5 minit.
 Atau sehingga wap di permukaan kuih kering.
Jika masih ada baki wap air, lap dengan tisu. Sejukkan.


kuih lapis kacang merah
senduk yang mama guna untuk menyukat setiap lapisan..satu lapisan 5 senduk