Followers

Thursday, January 17, 2013

Kaswi Pandan Wangi Mamajay



( dari dapurmamajay )
( Ilham dari kawan2 di internet tapi mama guna resipi sendiri..)

Daridapurmamajay..

3 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung honkwee
1/2 cawan tepung beras
1 cawan gula
6 cawan santan ( 1 biji kelapa )
2 sudu makan air kapur ( sederhana cair )
7 helai daun pandan
1 sudu kecil pewarna hijau
1 biji kelapa parut putih
1 1/2 sudu kecil garam

Panaskan kukusan terlebih dahulu.
Kisar kelapa bersama 6 cawan air juga daun pandan sehingga sebati. Tapis.
Satukan kesemua bahan2 sehingga sebati.
Tapiskan kedalam loyang berukuran 28 cm.
Kukus selama 30 - 40 minit..buka penutup kukusan dan biarkan seketika sehingga wap di permukaan kuih kering.
Tutup api..Sejukkan dan potong ikut suka dan di gaul dengan kelapa bercampur garam..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails