Followers

Thursday, January 17, 2013

Daging Goreng Kering


( dari dapurmamajay )

1/2 kilo daging batang pinang
1 1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kunyit serbok
3 ulas bawang putih*
1 sudu besar rempah ( campuran ketumbar, jintan putih dan jintan manis )
3 ulas bawang kecil*
5 batang serai*
1 " halia*
2 " kunyit hidup*
3 sudu besar kicap lemak manis
1/4 cawanminyak masak

Daging di potong kecil2 seperti membuat satay.
Bahan2 bertanda * di tumbuk sehingga lumat.
Gaulkan daging dengan kesemua bahan2.
Perap sebentar ( lagi lama lagi sedap )
Masukkan daging tadi kedalam kuali.
Goreng tanpa minyak sehingga airnya benar2 kering.
Masukkan minyak masak dan masak lagi sehingga daging betul2 masak..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails