( dari dapurmamajay )


2 buku butter
6 biji telur 
1 1/2 cawan gula caster
3 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar ovallet
2 sudu besar susu pekat manis


Mula2 ayak tepung gandum bersama baking powder sebanyak 3 kali..
Supaya tepung tu menjadi ringan. ketepikan.
Pukul butter bersama gula caster dan ovalet  sehingga sebati.
Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul.
Kaup semua sisa adunan di tepi mangkuk, masukkan ketengah mangkuk.
Kemudian masukkan esen vanila dan susu pekat manis.
Pukul lagi sehingga semuanya sebati.
Pelahankan kelajuan mixer, masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil terus memukul.
Tutup mixer dn dengan menggunakan senduk kayu kaup balik adunan sehingga kesemua tepung sebati.
Masa ni dah bolih panaskan oven sebab mama guna oven dapur gas je..
Kalau oven karen, panaskan selama 5 - 10 minit.
Bahagi adunan kepada dua bahagian.Warnakan mengikut warna pilihan.
Alas loyang berukuran 26 cm dengan kertas minyak ( mama tak sapu mentega pun )
Ambil dua sudu adunan asal kemudian lapiskan dengan adunan berwarna.
Buat berselangseli sehingga adunan habis.
Mama hentakkan sedikit loyang tu ke atas meja supaya adunan jadi mendatar.
Masukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.
Bakar selama 1jam 15 minit dengan kepanasan 150' C...

kek belang mentega
1