Followers

Tuesday, June 29, 2010

TUMIS SARDIN ALA TOMYAM

Bahan-bahan:

  • 1 tin besar sardin ( mama guna sardin jenama giant )
  • 1/2 inci halia
  • 1 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • 3 batang serai ( di titik )
  • 3 biji kentang ( di belah 4 )
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 sudu besar air limau nipis
  • 1/4 cawan minyak masak
  • 1 1/2 tin sardin air
  • 1 1/2 sudu kecil garam ( ikut rasa sendiri )
  • Sedikit ajinomoto ( jika suka )

Cara-cara:

  1. Mayang bawang besar/ putih dan halia.
  2. Panaskan minyak kemudian tumis serai dan bahan yang telah di hiris.
  3. Masukkan sardin dengan sosnya sekali kemudian masukkan kentang dan air.
  4. Masukkan semua bahan2 perasa. Reneh dengan api kecil sehingga kentang empuk.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails