Followers

Tuesday, June 29, 2010

TEPUNG GORENG IKAN/PISANG

Ikan yang disalut dengan tepung

Bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung jagung
  • 1 cawan air sejuk dari peti sejuk
  • 1 sudu besar air kapur makan
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam ( abaikan jika guna pisang / keledek / sukun )
  • sedikit ajinomoto ( jika suka )
  • 10 ekor ikan kembung / selayang
  • Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
Cara-cara:

  1. Satukan kesemua bahan kecuali ikan dalam sebuah mangkuk sederhana besar.
  2. Kacau sehingga sebati. Panaskan minyak.
  3. Celup ikan kedalam adunan tadi dan mula menggoreng sehingga masak.
  4. Sedap di makan dengan sos cili / tomato.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails