Followers

Thursday, June 24, 2010

TALAM UBI KAYU MAMAJAY

Pantang ada ubi kayu..mesti nak buat kuih ni..dan peminat2nya dah sedia menanti..dah siap pesan awal2..mama kalau buat kuih talam ubi jangan lupa hantar kat saya..


talam ubi kayu

BAHAGIAN BAWAH
  • 4 cawan ubi kayu ( siap di parut dan di perah buang airnya..anggaran 2 kg  ubi kayu)
  • 1 1/2 cawan air gula merah
  • 1 cawan gula
  • 2 cawan santan cair ( kemancar )


BAHAGIAN ATAS
  • 4 cawan santan pekat ( 1 biji kelapa )
  • 2 sudu kecil garam
  • 1 1/2 cawan tepung gandum

    ATAU

    4 cawan santan pekat
    2 sudu kecil garam
    1 cawan tepung beras
    1/2 cawan tepung gandum

Cara-cara :


  1. Panaskan kukusan.
  2. Satukan bahan2 untuk bahagian bawah.
  3. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
  4. Sementara itu satukan pula bahan2 untuk bahagian atas.
  5. Apabila adunan bahagian bawah sudah masak, tekan2 biar padat.
  6. Tapis adunan bahagian atas ke atas adunan bahagian bawah.
  7. Kukus lagi selama 30 minit.
  8. Buka penutup kukusan. Biarkan sebentar supaya wap yang ada pada kuih akan hilang.
  9. Bolih juga di lap dengan tisu.
  10. Sejukkan..
  11. Anda boleh membuat pilihan untuk adunan bahagian ATAS...sama ada menggunakan tepung beras dan tepung gandum sahaja..kedua2nya sama sedap.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails