talam ubi kayu
BAHAGIAN BAWAH
- 4 cawan ubi kayu ( siap di parut dan di perah buang airnya..anggaran 2 kg ubi kayu)
- 1 1/2 cawan air gula merah
- 1 cawan gula
- 2 cawan santan cair ( kemancar )
BAHAGIAN ATAS
- 4 cawan santan pekat ( 1 biji kelapa )
- 2 sudu kecil garam
- 1 1/2 cawan tepung gandum
ATAU
4 cawan santan pekat
2 sudu kecil garam
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
Cara-cara :
- Panaskan kukusan.
- Satukan bahan2 untuk bahagian bawah.
- Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
- Sementara itu satukan pula bahan2 untuk bahagian atas.
- Apabila adunan bahagian bawah sudah masak, tekan2 biar padat.
- Tapis adunan bahagian atas ke atas adunan bahagian bawah.
- Kukus lagi selama 30 minit.
- Buka penutup kukusan. Biarkan sebentar supaya wap yang ada pada kuih akan hilang.
- Bolih juga di lap dengan tisu.
- Sejukkan..
- Anda boleh membuat pilihan untuk adunan bahagian ATAS...sama ada menggunakan tepung beras dan tepung gandum sahaja..kedua2nya sama sedap.
No comments:
Post a Comment