Followers

Friday, April 29, 2011

Seri Muka Bakar

Penyediaan yang sangat merumitkan dan penuh kesabaran tapi hasilnya amat memuaskan hati..

BAHAN A

500 gm beras pulut
3 1/2 cawan santan cair
1/2 cawan gula
1 sudu kecil garam

BAHAN B

5 biji telur
2 1/2 cawan santan pekat ( 1 biji kelapa )
1 1/2 cawan gula
4 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung kastad
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu besar esen hijau
5 helai daun pandan

Berasa pulut di rendam selama 1 jam.
Kisar kelapa untuk ambil santan pekat dahulu dan ketepikan.
Kisar lagi kelapa tadi untuk ambil 3 1/2 cawan santan cair.
Jangan buang dulu hampas kelapa tersebut.
Satukan bahan2 A kedalam loyang 8 1/2 x 8 1/2.
Bakar selama 1 jam dan sekali sekala kena kacau beras tersebut.
Supaya beras masak sekata.
Guna api atas bawah pada suhu 180" C.
Sementera itu sediakan adunan untuk bahagian atas pula.

ADUNAN BAHAGIAN ATAS
 
Santan pekat tadi di kisar bersama daun pandan
Bila beras tersebut dah masak keluarkan dari oven dan tekan2 sehingga kemas.
Masukkan sedikit hampas kelapa dan hirisan daun pandan dan kisar sehingga sebati.
Tapis. Satukan kesemua bahan2 B kedalam pengisar ( secukup muat ) kisar sehingga sebati.
Bila beras pulut sudah masak keluarkan dari oven dan tekan2 sehingga kemas.
Tapiskan adunan B keatasnya dan bakar lagi selama 30 minit atau sehingga masak.
Bahagian atasnya akan kelihatan keperangan dan garing.
Keluarkan dan sejukkan.
dah masak
sedia untuk di nikmati



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails