Followers

Thursday, April 7, 2011

Kuih Kato

500 gm tepung pulut
2 1/4 cawan air
1/2 cawan air panas *
1/2 keping gambir *
1 sudu kecil kaput makan *
1 cawan gula merah ..atau
3 keping gula kerek ( nise )
1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan air
1 biji kelapa parut putih
1 sudu kecil garam
1/2 cawan beras pulut ( basuh, tos dan sangai kekuningan )
daun pisang ( alas loyang 0
sedikit minyak ( sapu pada loyang )
Satukan bahan2 bertanda * sedhingga larut. Tapis.
Masukkan kedalam mangkuk berisi tepung pulut.
Gaul sebati dengan memasukkan air sedikit demi sedikit.
Sehingga menjadi doh seperti membuat buah melaka.
Alas loyang 22 cm dengan daun pisang. Sapu sedikit minyak masak.
Ratakan adunan kedalam loyang.
Panaskan kukusan dan kukus sehingga masak selama 20 - 30 minit.
Sejukkan. Masak gula merah / nise + gula pasir dan air sehingga larut kemudian tapis.
Potong kuih dengan gunting.
Gaul dalam kelapa parut putih kemudian tabur beras pulut goreng.
Siram dengan air gula seperti memakan kuih lopes..
kuih kato
alas loyang dengan daun pisang dan sapu minyak
kukus selama 20 - 30 minit
gunting kuih yang telah di sejukkan

2 comments:

  1. Ya Allah...kak...kuih kato ni kuih kesukaan saya ...sangat2 suka...rindu sangat2 nak makan...terharu jumpa kuih ni kat blog akak....dah bertahun2 tak makan.....makcik yang selalu buatkan kuih ni utk saya dah meninggal...nak beli pun tak ada yang jual...terima kasih banyak atas resepi tu...insy, saya akan cuba suatu hari nanti utk buatnya....

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah...mama pun pertama kali makan dan membuatnya. Itu pun di sebabkan kawan mama tu minta tolong carikan resipinya..sebab katanya dia teringin sangat nak membuatnya dan sangat suka akan kuih ini tapi kawan dia yang pandai buat tu tak nak berkongsi resipi..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails