Followers

Thursday, March 10, 2011

Tat Nenas Gulung


Bahan-bahan ( Anggaran 85 biji )

  • 250 gm butter
  • 50 gm ( 1/2 cawan ) gula aising
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 100 gm ( 1 cawan ) tepong kastad
  • 1 biji kuning telor
  • 375 gm ( 3 1/2 cawan ) tepong gandum
  • 1 biji telor ( pukul + sedikit esen kuning utk di sapu di atas biskut )

Cara-cara

  1. Pukul butter dengan gula sehingga sebati kemudian masukan telor dan esen vanila dan pukul lagi sehingga sebati.
  2. Masukan kedua2 tepong, uli sehingga menjadi doh yang lembut. Kalau terkeras tambah sedikit lagi butter dan kalau terlembik tambah sedikit tepong gandum.
  3. Sdc12526
    Sediakan papan pencanai, terap adunan dengan menggunakan acuan tat gulug. Bahagian bunganya hendaklah berada di bahagian bawah.
  4. Sdc12530
    Tekan memanjang. Potong mengikut panjang yang di kehendaki. Isi sedikit inti kemudian gulung.
  5. Sdc12539
    Dah siap semua, sapu kuning telor di atasnya dan bakar selama 15-20 minit atau sehingga masak..kepanasan oven 180' C


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails