Tat Nenas Gulung
Bahan-bahan ( Anggaran 85 biji )
- 250 gm butter
- 50 gm ( 1/2 cawan ) gula aising
- 1 sudu teh esen vanila
- 100 gm ( 1 cawan ) tepong kastad
- 1 biji kuning telor
- 375 gm ( 3 1/2 cawan ) tepong gandum
- 1 biji telor ( pukul + sedikit esen kuning utk di sapu di atas biskut )
Cara-cara
- Pukul butter dengan gula sehingga sebati kemudian masukan telor dan esen vanila dan pukul lagi sehingga sebati.
- Masukan kedua2 tepong, uli sehingga menjadi doh yang lembut. Kalau terkeras tambah sedikit lagi butter dan kalau terlembik tambah sedikit tepong gandum.
- Sediakan papan pencanai, terap adunan dengan menggunakan acuan tat gulug. Bahagian bunganya hendaklah berada di bahagian bawah.
- Tekan memanjang. Potong mengikut panjang yang di kehendaki. Isi sedikit inti kemudian gulung.
- Dah siap semua, sapu kuning telor di atasnya dan bakar selama 15-20 minit atau sehingga masak..kepanasan oven 180' C
No comments:
Post a Comment