Kaswi Tepung Hoen Kwe
Bahan-bahan ( Loyang 30 cm )
- 3 1/2 cawan tepong gandum
- 1 cawan tepong hoenkwe ( 1 bungkus 100 gm )
- 5 1/2 cawan air
- 2 cawan air gula merah ( 1/2 kilo gula merah +2 cawan air di masak)
- 1 cawan gula pasir
- 3 sudu makan air kapor ( tak perlu terlalu pekat, sedang2 aje..)
- 1 biji telor
- 1 biji kelapa parut putih
- 1 1/2 sudu kecil garam
Cara-cara
- Panaskan air kukusan terlebih dahulu.
- Bancuh semua bahan-bahan, tapis kedalam acuan.
- Kukus selama 1 jam. Buka penutup selama 10 minit..bagi megeringkan air di bahagian permukaan kuih..
- Sejukan..potong dan gaul dengan kelapa..siapp..
No comments:
Post a Comment