Followers

Wednesday, March 9, 2011

Kaswi Tepung Hoen Kwe

Bahan-bahan ( Loyang 30 cm )

  • 3 1/2 cawan tepong gandum
  • 1 cawan tepong hoenkwe ( 1 bungkus 100 gm )
  • 5 1/2 cawan air
  • 2 cawan air gula merah ( 1/2 kilo gula merah +2 cawan air di masak)
  • 1 cawan gula pasir
  • 3 sudu makan air kapor ( tak perlu terlalu pekat, sedang2 aje..)
  • 1 biji telor
  • 1 biji kelapa parut putih
  • 1 1/2 sudu kecil garam

Cara-cara

  1. Panaskan air kukusan terlebih dahulu.
  2. Bancuh semua bahan-bahan, tapis kedalam acuan.
  3. Kukus selama 1 jam. Buka penutup selama 10 minit..bagi megeringkan air di bahagian permukaan kuih..
  4. Sejukan..potong dan gaul dengan kelapa..siapp..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails