Biskut Mentega Kacang
Bahan-bahan ( Hampir 100 biji )
- 250 gm mentega
- 2 biji kuning telor
- 1 cawan gula halus
- 2 cawan mentega kacang
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung kastad
- 1 sudu kecil esen vanila
- Kismis secukupnya untuk inti
Cara-cara
- Pukul mentega bersama gula halus sehingga sebati.
- Masukkan pula kuning telor, esen vanila dan mentega kacang dan pukul lagi sehingga rata.
- Masukkan pula tepung kastad dan tepung gandum dan uli sehingga menjadi doh. Jika adunan masih melekat di tangan, masukkan sedikit lagi tepung gandum.
- Sapu acuan dengan mentega, masukkan kismis dan isi sedikit adunan dan tekan sedikit. Buat sehingga habis.
- Bakar pada suhu oven 180'C selama 20 minit atau sehingga masak..adunan nampak sudah renggang dari acuan..
No comments:
Post a Comment