Followers

Tuesday, June 28, 2011

Mee Bandung Mama

( untuk seorang makan )

1 mangkuk mee kuning ( di celur )
1 pokok sawi ( di potong kecil2 )
1 kelopak kobis ( " )
3 biji bebola ikan ( potong dua )
1/2 keping kek ikan ( potong ikut suka )
1 sudu besar bawang kisar
1 ulas bawang putih ( di tumbuk )
1/2 sudu besar cili boh ( ikut kepedasan )
1 1/2 sudu besar udang kering
1 1/2 sudu besar kacang tanah kisar
1/4 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil knorr pasti sedap ( kiub ayam pun bolih )
2 cawan air
3 sudu besar minyak masak
sedikit isi ayam
sedikit udang hidup / sotong
1 biji telur

Panaskan minyak masak dan tumis bawang putih sehingga wangi.
Masukkan bawang kisar dan cili boh. Kacau sampai pecah minyak.
Masukkan udang hidup dan isi ayam, kacau sehingga masak.
Masukkan air, udang kering dan kacang tanah. Biarkan sehingga mendidih.
Masukkan bahan2 perasa ( rasa dulu kuahnya sebelum masukkan garam ) dan sayur serta pecahkan telur.
Biarkan sehingga telur masak dan kuah agak pekat sedikit.
Siap dan tuang kuah keatas mee yang telah di isi kedalam mangkuk.
Hias dengan bawang goreng dan hirisan daun bawang dan daun sup.
mee bandung

2 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails