Followers

Wednesday, June 22, 2011

Kek Pisang Marble


5 biji pisang berangan ( di lecek )
1 sudu besar jus limau nipis
1 sudu kecil esen pisang

2 1/2 cawan tepung gandum *
1 sudu kecil baking powder *
1 sudu kecil soda bicabanate *

1 1/2 cawan planta ( cap pelangi je )
1 1/2 cawan gula caster
5 biji telur
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar serbok koko

Satukan pisang yang telah di lecek dengan jus limau nipis dan esen pisang.
Ayak bahan2 bertanda * dan ketepikan.
Pukul planta + gula sehingga sebati.
Masukan telur satu persatu sambil di pukul.
Masukkan susu pekat manis dan pukul sebentar.
Masukkan pula pisang dan pukul sebati.
Dengan kelajuan pelahan masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Tutup mixer dan gaul sehingga rata tepung tersebut menggunakan senduk kayu.
Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
Satu biarkan plain dan satu lagi masukkan serbuk coklat dan kacau sebati.
Alas loyang 26 cm dengan kertas minyak.
Dengan menggunakan sudu besar, sudukan warna plan dan coklat berselang seli kedalam loyang.
Bakar selama 1 jam 15 minit pada suhu 180' C.

4 comments:

  1. a'kum mama....lama tak bertegur sapa ngan mama.....bestnya makan kekpisang...saya memang peminat pisang...hehehhe

    ReplyDelete
  2. wa'alaikummussallam..ahah..sejak tak berforum ni..susah benar kita nak bertegur sapa ek? sedap pulak bila di gabungkan dengan koko..buat dua biji sekali gus untuk rewang kenduri kawin kawan ( second round kawin )..

    ReplyDelete
  3. yummmiee... nk try lah.. sesungguhnya tgh berjinak2 nk masak ni...
    drop by baca entry n klik2 iklan...
    sama2 kunjung n klik2..
    salam perkenalan dan moga menjadi bloger yg berjaya...

    ReplyDelete
  4. memang ada sedikit kelainan pada rasanya..salam perkenalanan juga dari mama..selamat memasak

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails