Followers

Wednesday, June 8, 2011

Ikan Liking




By: htt://PersinggahanKu-mamajay.blogspot.com
(Mama kastam Tioman )

( resipi ilham dari Nurfaizza Jamaluddin - Labuan )

4 ekor ikan kembung ( lain2 ikan pun bolih )
1 1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar air asam jawa ( sederhana pekat )
1 sudu kecil gula
Ikan di bersihkan dan di gaul dengan bahan2 tersebut.
( mama belah bahagian belakang dan depan isi ikan supaya rempahnya lebih meresap )

REMPAH

2 sudu besar cili boh
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 ' halia ( mama tambah )
10 batang serai ( hiris halus )
2 sudu besar gula
Kisar semua bahan2 dan di gaul pada ikan tadi.
Perap selama 2 - 3 hari - simpan dalam peti ais bahagian sejuk beku.
Bila nak makan, rehatkan ikan pada suhu bilik dan bolih lah di goreng / bakar.
( mama perap 2 jam saja dan di bakar..sedap )

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails